Nasi Dagang Terengganu Original Air Tangan Arwah EmakDapur Sakinah, Nasi Dagang Terengganu

AKHIRNYA BERJAYA BUAT RESEPI NASI DAGANG TERENGGANU IKUT CARA ARWAH EMAK

Salam 10 Syawal, Selamat Bercuti sempena Hari Buruh Hari Pekerja (1 Mei 2023). Kali ni, saya ingin coretkan kisah dan pengalaman membuat Resepi Original Nasi Dagang ikut cara Arwah Emak. Sebelum ini ada yang meminta Resepi Nasi Dagang Terengganu tetapi saya tidak dapat kongsikan sebab cubaan membuatnya asyik gagal. Kali pertama saya membuat Resepi Nasi Dagang Terengganu menjadi elok dalam …

Continue Reading
Dapur Sakinah, Energizing Soy Protein Powder, ESP, Life Working At Home Mom, Pengedar Sah Shaklee Kuantan, Promosi Shaklee, Resepi Masakan Jawa, Resepi Tempe, Shaklee Kuantan

DAPUR SAKINAH – SAMBAL TEMPE IN THE MAKING

Sambal Tempe sedia dimasak. Jom ! tengok resepi. Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu. Tengah hari ni, Kinah terlebih rajin pulak. Rasa nak masak Sambal Tempe. So, kita masuk dapur dan masak. Bahan-bahannya sangat simple dan mudah. Cuma menuntut kerajinan dan sedikit ketekunan Working-At-Home-Mom (WAHM) macam Kinah nie. Masa penyediaan lebih kurang 15 minit ke setengah jam sahaja. Actually resepi Tempe ni …

Continue Reading
Bihun Sup Utara, Dapur Sakinah, Resepi Bihun Sup Utara, Shaklee Kuantan

THE POWER OF SUBMISSION : BIHUN SUP DI BULAN PUASA

Credit kepada tuan empunyer photo by Eny Abdullah. Hai, Assalamualaikum. Tengah wat apa tue? Ini kisah puasa Kinah hari ni. Just nak share The Power of Submission.  Siang tadi duk bayang bestnya kalau dapat makan Bihun Sup Utara. Rasa mewah dengan daging yang sangat sedap. Nampak macam simple. Senang nak buat. Tapi…. Orang kat rumah ni, tak makan sangat bihun …

Continue Reading
Berpantang dan Menyusu, Dapur Sakinah, Diari Azzahra, Ikan Bilis Sambal Tempoyak, Resepi, Serbuk ZAPA, Set Ibu Bersalin, Set Kurus, Shaklee Kuantan, Vitamin Shaklee

DAPUR SAKINAH : FIRST TIME MASAK IKAN BILIS SAMBAL TEMPOYAK

Assalamualaikum dan salam bahagia. Hari ni, saya terasa nak masak Ikan Bilis Masak Sambal Tempoyak. Dan ni lah hasilnya. Ok, lah for first time. Bahan-bahan : 1. Ikan bilis ikut suka hati 2. Bawang merah (saya guna yang dah blend 2 sudu makan)* 3. Bawang putih (guna yang dah blend jugak 1 sudu makan)* 4. Serbuk halia ZAPA (1 sudu …

Continue Reading
Bakar Ayam, Dapur Sakinah, Pemanggang Ajaib, Resepi Ayam Panggang, Resepi ZAPA, Shaklee Kuantan

DAPUR SAKINAH : AYAM PANGGANG ZAPA GUNA PEMANGGANG AJAIB

Assalamualaikum dan salam jumaat semua. Hari ni, saya nak share sikit cam mana masak ayam guna Pemanggang Ajaib dengan mudah, cepat dan menjimatkan masa. Kisahnya pukul 10pagi tadi. Lepas dah mandikan, dah susukan baby Azzahra.. Dia pun lena tidur diulit mimpi. Si ibu pun masuk dapur. Nak masak lauk tengah hari. Sayur-mayur semua dah settle. MIL masak sambal terung dan …

Continue Reading
Dapur Sakinah, Nasi Goreng, Resepi Nasi Goreng Ikan Bilis, Serbuk ZAPA, Shaklee Kuantan

MENGIMBAU KENANGAN : NASI GORENG IKAN BILIS ZAPA

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua sahabat alam maya. Semoga kita semua sentiasa berada dalam rahmatNya dunia dan akhirat. Kita semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab. InsyaAllah. Mengimbau kembali kenangan masa kecik-kecik dulu. Selalu kami anak-beranak, makan nasik goreng air tangan emak sebagai sarapan pagi. Tiap-tiap hari. Tak pernah rasa jemu. Ramuannya, cili padi tumbuk letak isi ikan selayang. …

Continue Reading
Dapur Sakinah, Journal Sakinah-Ariff, Resepi Sayur, Resepi Sayur Lemak Terung, Serbuk Bawang Merah ZAPA, Serbuk Bawang Putih ZAPA, Serbuk Halia ZAPA, Serbuk ZAPA, Shaklee Kuantan, ZAPA

DAPUR SAKINAH : RESEPI SAYUR LEMAK TERUNG ZAPA

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca blog sakinahms.blogspot.my. Saya doakan semoga anda semua sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera dan ceria bahagia disamping keluarga tercinta. Kita semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab. Terima kasih kerana masih setia menunggu. Huhuhu.. Dah lama tak update since alahan pregnant nie. Papepun, saya tak mahu merepek lama-lama. Hari ni, nak share resepi …

Continue Reading
Dapur Sakinah, Journal Sakinah-Ariff, Kopi, Shaklee Kuantan, Supplement, Tips Business Online, Working At Home Wife

KOPI SPECIAL AIR TANGAN EN. SUAMI BUAT TETAMU PAGI

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Semoga kita sentiasa berada dibawah payung rahmat dan keberkatanNya.Kita semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab.InsyaAllah. KOPI SPECIAL AIR TANGAN EN. SUAMI BUAT TETAMU PAGILewat malam tadi, abang ipar saya dari KL balik rumah bersama kawan sekerjanya. Katanya, dorang ada side visit berdekatan area sini. So, singgah lah bermalam. Maka pagi ni, macam biasa …

Continue Reading
Dapur Sakinah, Menu Campak-campak, Phytocol-ST, Resepi Bujang, Sambal Belimbing, Sambal Bujang Sakinah, Sambal Hitam Pahang, Shaklee Kuantan

MENYAMBAL BELIMBING VERSION ORANG BUJANG

Assalamualaikum dan selamat petang. Petang ni, Kinah nak settle kan kerja yang tertangguh beberapa hari dah. RESEPI SAMBAL VERSION ORANG BUJANG Permintaan sambal hitam belimbing dari dapur bujang oleh my mom. Kinah senang je. Cincang-cincang. Pastu, campak dalam pengisar. Kita blend bagi hancur lumat. Kinah kurang rajin nak melesung. Hehehe. Ini resepi express orang bujang namanya (Details resepi boleh baca …

Continue Reading